Descartes
Biografie

Geneviève Rodis-Lewis

René Descartes, de vader van de moderne wijsbegeerte, hield zich niet alleen bezig met filosofie, maar ook met wiskunde, geneeskunde, optica en onderwijshervormingen. Hij bedacht het twijfelexperiment, was de eerste die het waagde in zijn theorie lichaam en geest te scheiden, ontwikkelde de functieleer en deed baanbrekend onderzoek naar de bloedsomloop. Zijn werk was dermate controversieel dat hij zich genoodzaakt zag te emigreren naar het betrekkelijk tolerante Nederland. Ook hier verhuisde hij jaarlijks, om ervoor te zorgen dat hij niet getraceerd kon worden door zijn vijanden.

Geneviève Rodis-Lewis schetst de ontwikkeling van Descartes' denkbeelden, die van grote invloed zijn geweest op de gehele wijsbegeerte na hem. Maar het boek is niet alleen een intellectuele biografie; het schetst ook een levensecht portret van Descartes' complexe persoonlijkheid. Tevens geeft het een fascinerend beeld van het toenmalige academische klimaat in Nederland en Frankrijk, en van de omgang tussen zeventiende-eeuwse geleerden onderling.

Geneviève Rodis-Lewis, emeritus hoogleraar aan de Sorbonne, is een expert op het gebied van de zestiende en zeventiende eeuw, bovendien kent zij het werk van Descartes als haar broekzak.

420

Descartes

Descartes
Biografie

Geneviève Rodis-Lewis

 

2003, Klement/Pelckmans
ISBN: 9789077070246
352 pagina's, Hardcover