Modes in management
Een filosofische analyse van populaire organisatietheorieŽn

Renť ten Bos

Originele studie over de rol van modes in moderne managementtheorieŽn. Volgens de filosoof Renť ten Bos zouden deze modes nog veel modieuzer dienen te worden.

Hoe komt het dat managers in organisaties zo gevoelig zijn voor modieuze vormen van kennis over organisaties? Welke rol spelen managementgoeroes hierbij? En waarom wordt die kennis eigenlijk geminacht door mensen die voorstander zijn van een meer academische, wetenschappelijke bestudering van organisaties?
De filosoof Renť ten Bos neemt stelling tegen de minachting voor mode. Hij beweert dat de wetenschappelijke discussie over organisaties doorgaans veel te utopistisch georiŽnteerd is en dat het mede daarom geen verwondering hoeft te wekken dat mensen uit de praktijk eerder warmlopen voor modieuze en populistische vormen van kennis. Deze verdienen het om serieuzer te worden genomen dan doorgaans het geval is.
Dat er modes in het denken over management bestaan, roept wezenlijke, wijsgerige vragen op over organisaties en de mensen die er werken. Daarom is het jammer dat de meeste modieuze auteurs over dit onderwerp niet dieper op deze vragen ingaan. Een dergelijke bespiegeling zou kunnen leiden tot een kritiek van managementmodes. Volgens Ten Bos zal een dergelijke kritiek echter weinig zinvol zijn als deze vanuit een utopistische invalshoek komt. Hij vindt dat managementmodes nog te zwaar gebukt gaan onder dit utopisme en veel modieuzer zouden moeten worden.

Het boek is geschikt voor studenten bedrijfskunde, organisatiekunde en filosofie (van management en organisatie), en uitdrukkelijk ook bestemd voor een breed publiek van geÔnteresseerden in de praktijk van management en organisatie.

355

Modes in management

Modes in management
Een filosofische analyse van populaire organisatietheorieŽn

Renť ten Bos

 

2002, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789053527764
224 pagina's, Paperback