Het ware leven
Aristoteles en de vraag naar het geluk

Ad Verbrugge

In 2004 werd de Ethica Nicomachea van Aristoteles door Filosofie Magazine uitgeroepen tot het belangrijkste wijsgerige werk uit de geschiedenis van de filosofie. In Het ware leven geeft de filosoof Ad Verbrugge een vernieuwende en aansprekende interpretatie van Aristoteles' ethiek, met als kernvraag: wat verstaat Aristoteles onder geluk en deugdelijk leven?

Verbrugge verheldert eerst de culturele en metafysisch-religieuze achtergrond van deze begrippen. Hij geeft daarbij een fascinerend inzicht in de psychologie en antropologie van Aristoteles, die moeten worden geplaatst in de context van het Griekse leven in de polis. Een diepgaande beschouwing is gewijd aan Aristoteles' methode van filosoferen en aan de specifieke aard van zijn ethisch onderzoek.

De aanleiding tot dit boek is de actuele vraag of en in hoeverre de deugdethiek nog een rol kan spelen binnen de moderne samenleving. Het is ook met deze vraag dat het boek wordt besloten: fundamenteel discussiėrend met moderne en hedendaagse voorstanders van de deugdethiek.

343

Het ware leven

Het ware leven
Aristoteles en de vraag naar het geluk

Ad Verbrugge

 

dec 2012, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789058751683
320 pagina's, Ingenaaid