Fatsoen als maatstaf

Avishai Margalit

Boek ter gelegenheid van de uitreiking van de tweede Spinoza-lens aan deze IsraŽlische politieke filosoof en vredesactivist.
Gerechtigheid, gelijkheid en vrijheid zijn idealen die moeilijk in praktijk blijken te brengen en tot ingewikkelde theorievorming hebben geleid.

Met zijn boek The decent society (1996) slaat Avishai Margalit een andere weg in. Wat goed is, zegt hij, is moeilijk te omschrijven, maar lijden en onrecht herkennen we allemaal direct. Hij onderzoekt concrete situaties waarin mensen vernederd worden en laat zien dat het betonen van respect ons al een eind op weg helpt naar een fatsoenlijke samenleving.

De Spinoza-lens is een onderscheiding die eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan een internationaal vermaard schrijver, wetenschapper of filosoof die zich, in de geest van Spinoza, heeft verdiept in de ethische grondslagen van de wereldsamenleving.
De uitgave bestaat uit het juryrapport, een korte inleiding in het denken van Margalit, een interview met de laureaat, en een essay van de laureaat.

317

Fatsoen als maatstaf

Fatsoen als maatstaf

Avishai Margalit

 

2001, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789053527269
88 pagina's, Paperback