Drie bergen en zeven rivieren

Frits Staal

Wat is de oorsprong van taal? Vrijwel alle diersoorten kennen vormen van communicatie, maar waar moet de basis gezocht worden van het ontstaan van menselijke taal, hoe is die cruciale sprong binnen de evolutie gemaakt?

Dertig jaar geleden schreef Frits Staal zijn monumentale studie over het Vedische ritueel van het vuuraltaar en verschafte daarmee inzicht in de regels van het ritueel, die verwant zijn aan die van taal en grammatica. Hij verbond daaraan de revolutionaire hypothese dat taal afstamt van ritueel. Sindsdien heeft Staal zijn theorie aanzienlijk verbreed en verdiept. Met de helderheid en eenvoud die hem zo eigen zijn, ontvouwt hij in het centrale essay van deze bundel zijn nieuwe ideeŽn.
Maar deze bundel, een proeve van Staals enorme eruditie en veelzijdige belangstelling, biedt veel meer: er zijn essays over het ontstaan van wetenschap in Europa en AziŽ, een scherpe analyse van cultureel relativisme, een autobiografisch essay over zijn persoonlijke en intellectuele ontwikkeling, stukken over zedenschandalen in het oude IndiŽ, en homoseksualiteit in AziŽ, en een avontuurlijk stuk over de Himalaya en Tibet.

243

Drie bergen en zeven rivieren

Drie bergen en zeven rivieren

Frits Staal

 

2004, Uitgeverij Meulenhoff
ISBN: 9789029073271
Ingenaaid