Bloedroes
Over onmodern geluk

Jan Verplaetse

Bloedroes is een filosofie van het magisch denken over bloed Ė en daarmee van schoonheid en zingeving, het hechten aan traditie, en ons onbehagen en verlangen naar onmodern geluk in een snel veranderende samenleving. Wat betekent bezielde vreugde nog in een ontzielde wereld? Rest ons alleen nog vluchtig plezier en de illusie van avontuur in een risicoloze beschaving?

Van oudsher brengt bloed mensen in vervoering. Bloed schrikt af, fascineert en windt zelfs op. Het brengt ons in een roes en maakt ons dronken, waardoor we opgaan in religie, jacht en slacht, geweld, oorlog, vechtsporten en horrorfilms.

Biedt bloed ons de mogelijkheid om te ontsnappen aan de rationele en efficiŽnte wereld waarin we leven? Heeft bloed nog altijd iets mysterieus? Waar komt die magie van bloed vandaan?

Aan de hand van persoonlijke ervaringen, religieuze tradities, westerse literatuur en filosofie, culturele, technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen zoekt Jan Verplaetse in dit grondig gedocumenteerde en verhalende boek naar antwoorden.

1486

Bloedroes

Bloedroes
Over onmodern geluk

Jan Verplaetse

 

apr 2016, Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057124631
336 pagina's, Paperback