Meditaties bij een machine
Een andere inleiding in de filosofie

Paul Cortois

Welke zijn de fundamentele menselijke interesses? Zijn we in alles voortgedreven door kennisdrang? Of door het motief van de drang tot beheersing van onze omgeving, zoals die blijkt uit de expansie van de techniek op alle terreinen, ons eigen lichaam inbegrepen? Of door iets anders nog, dat méér met belichaming en bewogenheid heeft te maken?

Spontaan komen we terecht in een historische vraagstelling, die de wetenschappen evengoed meesleurt als de filosofie zelf, aangezien beide voor het grootste gedeelte van onze geschiedenis in een gezamenlijke beweging zijn opgebouwd. De vraag naar de aard van en de verhouding tussen de interesses verwijst naar die geschiedenis: spanningen en allianties ertussen laten zien welke betekenis ze, in onze cultuur althans, hebben verworven. In Meditaties bij een machine pleit de auteur voor een vreedzame co-existentie zonder synthese tussen verklarende theorie, technische maakbaarheid en de ‘magie’ van sterk belichaamde symbolische betekenis: de magie van het alledaagse, het esthetische, het rituele, het manifeste.

Dit boek is bruikbaar voor iedereen die op een andere, beknopte en toch historisch bewuste manier ingeleid wil worden in beslissende thema’s van de filosofie. In deze tweede, geheel herwerkte editie wordt de centrale stelling van het boek nog duidelijker geaccentueerd aan de hand van een verhelderde structuur, nieuwe lectuurfragmenten en centrale aanvullingen, onder meer over de verhouding tussen evolutie en cultuur.

1456

Meditaties bij een machine

Meditaties bij een machine
Een andere inleiding in de filosofie

Paul Cortois

 

feb 2012, Acco
ISBN: 9789033488573
240 pagina's, Paperback