Vrouwelijke filosofen
Een historisch overzicht

Carolien Ceton

Waarom komen vrouwelijke denkers in curricula, filosofische cursussen en overzichtswerken zo weinig aan bod? Door de eeuwen heen hebben talloze vrouwen zich weliswaar verdiept in een veelheid aan filosofische thema’s, maar vaak zijn deze denkers onzichtbaar gebleven.

Van de twaalfde-eeuwse filosofe Hildegard van Bingen zullen de meesten wel hebben gehoord, maar wat van haar tijdgenote Mechtild van Magdeburg? Uit recentere tijden is Hannah Arendt inmiddels wereldberoemd, maar de namen Gloria Anzaldúa en Suzanne Langer zullen misschien alleen de specialisten bekend in de oren klinken.
Uitgesloten van officiële onderwijsinstellingen namen vele vrouwelijke denkers hun toevlucht tot andere vormen van filosofie bedrijven, zoals briefwisselingen. En dat levert een onschatbare rijkdom aan filosofische bronnen op, zoals dit boek laat zien. Werk van 67 vrouwelijke denkers uit 30 eeuwen wordt bij elkaar gebracht; van de Oudheid tot onze eeuw; van islamitische en katholieke mystica’s, een achttiende-eeuwse Nederlandse logicus tot een Nigeriaanse politiek filosofe.

1455

Vrouwelijke filosofen

Vrouwelijke filosofen
Een historisch overzicht

Carolien Ceton

 

mrt 2012, Atlas
ISBN: 9789045007687
416 pagina's, Paperback