de open samenleving onder vuur
De Wereld Van Nu In Popperiaans Perspectief

Dirk Verhofstadt (red.)

Terreuraanslagen, multiculturele spanningen en de financiële crisis veroorzaken angst en onzekerheid. Extreem-rechtse, nationalistische en populistische partijen spelen in op onderbuikgevoelens en wakkeren ze nog aan. Een andere bedreiging voor de open samenleving is het wilde kapitalisme, het neoliberale systeem dat onverschillig staat tegenover de uitbuiting van mens en natuur.

In dit boek komen vijf vooraanstaande politici en intellectuelen aan het woord over de gevaren die ons bedreigen en de mogelijke remedies om onze rechten en vrijheden te waarborgen. Guy Verhofstadt, Mark Rutte, Herman Van Rompuy, Hugo Dyserinck en Hans Achterhuis -- het zijn denkers met uiteenlopende ideologische en politieke achtergronden. Maar wel met één gemeenschappelijk doel: op de bres voor de open samenleving!

‘We kunnen het sluipende proces dat van elke open samenleving een gesloten samenleving dreigt te maken, tegenhouden. Popper wijst de weg. We moeten voor alles de kritische methode hanteren. Kritiek niet alleen toelaten, maar zelfs bevorderen. Niet wachten op de staat, maar enkel onszelf engageren.’
-- Guy Verhofstadt

1450

de open samenleving onder vuur

de open samenleving onder vuur
De Wereld Van Nu In Popperiaans Perspectief

Dirk Verhofstadt (red.)

 

mrt 2012, Uitgeverij Lemniscaat
ISBN: 9789047704508
147 pagina's, Paperback