Riskante humaniteit
Over de civilisatie van de gewelddadige mens

Gerrit Manenschijn

Na de aanslagen van 11 september 2001 is humaniteit uit de gratie: een machteloos motto van na´eve wereldverbeteraars. Wat heeft de internationale politieke werkelijkheid nog met humaniteit gemeen? Als het er op aan komt beslist het recht van de sterkste.

Ook in de economie, alle mooie verhalen over win-winsituaties ten spijt. Voor de kritische waarnemer is de mondialisering van de economie niets anders dan de zegetocht van Amerikaans economisch imperialisme tot in alle uithoeken van de wereld. Hier ligt een uitdaging waar niemand om heen kan.
Daar gaat dit boek op in. Manenschijn betoogt dat humaniteit een hard principe is, bestemd voor de overlevingskansen van de mensheid. Overleven in een wereld vol geweld is een riskante onderneming geworden. Moraal en ethiek zijn niet begonnen met generositeit en naastenliefde, maar met het naakte overleven van de eigen groep, stam en natie. Humaniteit begint met de erkenning dat de mensheid het risico loopt in deze oervorm van tribalisme terug te vallen.

140

Riskante humaniteit

Riskante humaniteit
Over de civilisatie van de gewelddadige mens

Gerrit Manenschijn

 

2002, Uitgeverij Lannoo
ISBN: 9789020949698