Over nut en nadeel van het denken voor het leven

Konrad Paul Liessmann

Een boeiende kennismaking met de grote thema's uit de geschiedenis van de westerse filosofie, waarbij telkens de spanningen zichtbaar worden gemaakt tussen de verlokkingen van het leven enerzijds en de beloften van de filosofie anderzijds.

Soms is het net alsof de filosofie, in haar streven de waarheid te achterhalen, steeds verder verwijderd raakt van menselijke problemen en behoeften. Met het ontstaan van de filosofie ontstond de twijfel over het nut van deze vorm van denken en handelen. Desondanks heeft de filosofie toch steeds overtuigende modellen weten te leveren die bijdragen aan een menswaardig bestaan.
'Over nut en nadeel van het denken voor het leven' is een boeiende kennismaking met de grote thema's uit de geschiedenis van de westerse filosofie, waarbij telkens de spanningen zichtbaar worden gemaakt tussen de verlokkingen van het leven enerzijds en de beloften van de filosofie anderzijds, tussen de noodzaak van de praktijk en de aanspraken van de theorie. Titels van de hoofdstukken als lachen, zich verbazen, goed leven, voortreffelijk zijn en waardig sterven geven aan hoezeer Liessmann de filosofie benadert vanuit het leven zelf.

14

Over nut en nadeel van het denken voor het leven

Over nut en nadeel van het denken voor het leven

Konrad Paul Liessmann
(Vertaald uit het Duits door Hans Driessen)

 

1999, Uitgeverij Lemniscaat
ISBN: 9789056372040
230 pagina's, Ingenaaid