Verzameld Werk
Deel 1, 2 En 3

Plato

De verzamelde werken van ťťn van de grootste filosofen voor nog geen 30 euro! Alle belangrijke dialogen die Plato heeft geschreven zijn te vinden in deze voordelige cassette waarin we zijn leermeester Socrates leren kennen en kennismaken met de beroemde ideeŽnleer en de allegorie van de grot. Het zijn vurige dialogen waarin de waarheid wordt gezocht over onderwerpen als liefde, politiek en vriendschap.

Deze vertaling is eerder uitgegeven in een 17-delige reeks gebonden boeken. Hieronder vindt u een korte beschrijving van de inhoud van deze uitgave:

Deel 1: 1 t/m 8

Euthydemos, Ion, Menexenos en Hippias zijn vier kleinere werken met de beroemde filosoof Sokrates in de hoofdrol, die zich kenmerken door Plato's unieke ironische ondertoon.In de dialoog Theaitetos draait het om de vraag: Wat is kennis? Op die vraag komt een verrassend antwoord.De Apologia van Sokrates, en Plato's Euthyfron, Kriton en Faidon vormen samen een tetralogie over 'het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Sokrates'. Deze werken, met hun aangrijpende en diepzinnige proza, worden gezien als een hoogtepunt in Plato's oeuvre.In De sofist gaat Plato op zoek naar de ware aard van de door hem zo verafschuwde sofisten. Het werk is rijk aan hilarische momenten en snijdt vraagstukken aan die nog steeds actueel zijn.In Alkibiades spreekt Sokrates met de jonge en gedreven politicus Alkibiades over diens politieke ambities. Symposion is wellicht het geestigste, meest diepzinnige, verrukkelijkste werk dat ooit over de liefde geschreven is.De Staatsman, die de laatste jaren sterk in de belangstelling is komen te staan, biedt verrassende antwoorden op moderne vragen over staatsvorm en bestuur.In Faidros, een van Plato's meest poŽtische werken, neemt hij op een uitdagende, vermakelijke en ontroerende manier afscheid van zijn leer over de ideeŽn.

Deel 2: 9 t/m 12
Het Bestel, Plato's vurige pleidooi voor het onafhankelijke denken, werd beroemd en berucht vanwege de radicale ideeŽn over politiek en literatuur die erin worden uitgesproken.In Timaios en Kritias probeert Plato op zijn onovertroffen wijze de inrichting van de kosmos en het ontstaan van de mens te verklaren. Het zijn mogelijk de laatste werken die hij schreef. Ze vormen een indrukwekkend literair testament.Plato toont in Protagoras en Menon aan dat de maakbaarheid van de mens een illusie is. Op het scherpst van de schede bediscussieert hij de hoogste waarden van het bestaan. Geestige terzijdes en subtiele spot maken deze dialogen tot meesterwerken van polemiek.De dialoog Gorgias is de afsluiting en het hoogtepunt in Plato's strijd met de sofisten, de populaire redenaars die aan rechtvaardigheid geen boodschap hadden. Met ongekende hartstocht pleit Plato voor een rechtvaardig leven zonder concessies, waardoor Gorgias een van die zeldzame boeken op leven en dood wordt.

Deel 3: 13 t/m 17
Waarom zou er een werkelijkheid achter de werkelijkheid moeten bestaan? In Kratylos en Parmenides dwingt Plato ons terug te gaan naar het begin, naar de simpelste kwesties. En dan blijkt geen enkele zekerheid zeker.Het goede leven, of gůed leven? Jongensvriend gaat over de vraag of lust dan wel wijsheid verkieslijk is.Hoe verover je de leukste jongens van de stad? Door met hen te praten. In Charmides, Laches en Lysis geeft Plato een paar aanstekelijke demonstraties.In Wettensupplement gaat Plato op een rationele en revolutionaire manier op zoek naar de goden. In Brieven formuleert Plato het beginsel waarop alle moderne rechtsstaten zijn gebaseerd: 'Een staat met gelijkheid voor de wet'.In Wetten wordt een ideale staat bedacht, met zelfs regels voor het seksuele leven van de burgers. Met zijn sprankelende dialogen is Wetten misschien wel het meest miskende werk uit de wereldliteratuur.

1359

Verzameld Werk

Verzameld Werk
Deel 1, 2 En 3

Plato

 

dec 2011, Bert Bakker
ISBN: 9789035136694
2764 pagina's, Paperback