Politicide
De moord op de politiek in de Franse filosofie

Luuk van Middelaar

Meer nog dan het veelgeprezen Passage naar Europa leest Luuk van Middelaars debuut Politicide. De moord op de politiek in de Franse filosofie als 'een filosofische whodunnit'.

De uit Rusland geëmigreerde filosofieprofessor Alexandre Kojčve speelt de hoofdrol. Met zijn weergaloze colleges over Hegel in het Parijs van de jaren 1930 zou hij de Franse filosofie beslissend beďnvloeden. In de collegebanken zat vrijwel de hele nieuwe generatie Franse intellectuelen, Maurice Merleau-Ponty, Jean-Paul Sartre, Raymond Aron, Georges Bataille, Jacques Lacan, Raymond Queneau en André Breton. Tot aan de zogeheten 'Nieuwe filosofen', aangevoerd door de 'witgebloesde denker' Bernard-Henri Lévy, heeft de diepingrijpende invloed van Kojčve de Franse politieke filosofie in een spagaat gebracht tussen terreur en utopie.


In Politicide beschrijft Luuk van Middelaar de moord op de politiek in de Franse filosofie in de periode dat de Franse filosofie wereldomspannende invloed kreeg, van 1945-1989. Het is een ontmaskerend en onthullend betoog, dat een haarscherp beeld geeft van de intense ideeënstrijd tussen filosofie en politiek.

Van Middelaars aanklacht tegen de moord op de politiek in de Franse filosofie leest niet alleen als een meeslepende geschiedenis, maar ook als een aanstekelijke lofzang op de politiek. Van Middelaar ijkt hier voor het eerst zijn begrip van de homo politicus dat hij mede dankt aan Machiavelli, de eerste politiek filosoof: 'het goede is niet altijd en overal hetzelfde.'

1356

Politicide

Politicide
De moord op de politiek in de Franse filosofie

Luuk van Middelaar

 

2010, Historische Uitgeverij
ISBN: 9789065542205
260 pagina's, Paperback

Meer informatie: http://www.historischeuitgeverij.nl/hu.php?action=viewpublicatie&is=2205