Het plezier van het zoeken
Filosofie tegen de angst

Rik Pinxton

We leven in een wereld van tegenstellingen: religie tegenover secularisme, milieu tegenover economie, gelijkheid tegenover verschillen, democratie tegenover expertise en efficiëntie, massa tegenover individu, wereldburgerschap tegenover lokale identiteit, nihilisme tegenover basisvertrouwen.

Deze tegenstellingen zijn valse tegenstellingen, een keurslijf dat het Westen al eeuwen gevangen houdt. Vanuit dat grote gelijk nemen we enorme risico’s en veroorzaken rampen. Er worden oorlogen gevoerd om grondstoffen en voorrechten, er worden terreuraanslagen gepleegd vanuit religieuze en ideologische tunnelvisies en we zien de ander uit wantrouwen vaak niet als mens, maar als vijand of concurrent. We zijn bang voor elkaar. Niet voor niets worden de eerste tien jaren van deze eeuw het ‘decennium van de angst’ genoemd. Die mentaliteit weerhoudt ons ervan uit te breken en de creativiteit, die zo typisch menselijk is, te gebruiken om problemen op te lossen in plaats van ze in stand te houden of te verscherpen.
Het plezier van het zoeken is een positief boek. Het richt zich tot de talloze actieve burgers die willen samenwerken om de aarde en de mensheid leefbaar en kwaliteitsvol te houden.

1342

Het plezier van het zoeken

Het plezier van het zoeken
Filosofie tegen de angst

Rik Pinxton

 

mrt 2011, Houtekiet
ISBN: 9789089241634
240 pagina's, Paperback