Een hart voor de wereld
Zeven vrouwenportretten

Dirk de Schutter

Het geheugen van de mensheid ten aanzien van geleden lijden is verbazend kort. Haar voorstellingsvermogen ten aanzien van komend lijden is bijna nog geringer. Die afgestomptheid is het die wij moeten bevechten.' (Bertold Brecht)

Dit boek wil die afgestomptheid bevechten door zeven vrouwenportretten te schetsen. Daarin wordt aandacht besteed zowel aan het geschreven werk als aan het publieke optreden van vrouwen die zich verzet hebben tegen de vele gedaanten van totalitaire terreur: nazisme, zionisme, imperialisme, moslimfundamentalisme, apartheid, globalisme. Dat verzet uit zich in acties van burgerlijke ongehoorzaamheid, in een vlijmscherpe kritiek van de door heersers gebruikte retoriek en in een onverzettelijk pleidooi voor vrijheid en rechtvaardigheid.
De geportretteerde vrouwen zijn de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt, de Duitse verzetsstrijdster Sophie Scholl, de Amerikaanse schrijfster Susan Sontag, de Iraans-Amerikaanse schrijfster Azar Nafisi, de Zuid-Afrikaanse psychologe Pumla Gobodo-Madikizela, de Russische journaliste Anna Politkovskaja en de Indiase schrijfster Arundhati Roy.

1284

Een hart voor de wereld

Een hart voor de wereld
Zeven vrouwenportretten

Dirk de Schutter

 

mrt 2011, Klement/Pelckmans
ISBN: 9789086870776
117 pagina's, Paperback