En toen wisten we alles
Een pleidooi voor oppervlakkigheid

Coen Simon

Komt er een dag waarop we de waarheid vinden? Komt er een dag waarop we alles weten, ongeluk en misverstand tot het verleden behoren, dieren rechten hebben en het brein is ontraadseld? Natuurlijk niet. Toch hebben we de stille hoop dat de waarheid ons op een dag komt redden.

Dit idee is zo aantrekkelijk, dat we vergeten dat waarheid mensenwerk is – even oppervlakkig als het leven zelf. Hoe diep onze inzichten ook zijn, ze zijn alleen wat waard in onze alledaagse ervaring, daar waar we elkaar treffen, waar we het oneens zijn, kennis nog niet hebben of al weer verloren zijn. En waar het ons voortdurend aan tijd ontbreekt.

In En toen wisten we alles ontmaskert Coen Simon even geestig als scherpzinnig de pretentie van zogenaamde harde feiten. Zijn filosofie is ontnuchterend: ‘We zijn zo gewend aan de ideeën van de wetenschap, dat we haast vergeten dat niemand ooit een dinosaurus zag’. En zijn oplossingen zijn doodeenvoudig: ‘Trek een aap een toga aan en je ziet hoe weinig dierenrechten om het lijf hebben.’

1271

En toen wisten we alles

En toen wisten we alles
Een pleidooi voor oppervlakkigheid

Coen Simon

 

sep 2012, Ambo | Anthos
ISBN: 9789026323546
180 pagina's, Paperback