De wereldburger bestaat niet
waarom de opstand der elites de samenleving ondermijnt

René Cuperus

We leven in gevaarlijke tijden. De internationale kredietcrisis heeft ons in de eerste echte globaliseringscrisis gestort. Dat is niet alleen een financieel - economische crisis, maar ook een sociale en morele crisis.

Maatschappij, economie en politiek raken op drift door de globalisering. Vertrouwde samenlevingen worden ontwricht. Er treedt steeds een hardhandiger scheiding op tussen winnaars en verliezers. Overal in Europa duiken populistische bewegingen op, vaak van radicaal rechtse snit, soms links - populistisch. Zal het een land als Nederland opnieuw lukken zich aan te passen aan de spelregels van de nieuwe wereldsamenleving? Welke prijs moet daarvoor worden betaald? En is de bevolking bereid die prijs te betalen?

In De wereldburger bestaat niet zoekt René Cuperus de pijngrens van de veranderingen op. Op het scherp van de snede analyseert hij hoe de Europese middenklassensamenlevingen onder druk staan van de 'globaliseringsopstand' van pseudo - kosmopolitische elites. En waarom middenpartijen als de PvDA en het cda dreigen te bezwijken onder de maatschappelijke krachten van dynamiek en onbehagen die op hen inbeuken. Gevraagd: een fundamentele 'reset' van het vastgelopen economisch - maatschappelijke systeem door een minder losgezongen en zelfzuchtige elite.

1252

De wereldburger bestaat niet

De wereldburger bestaat niet
waarom de opstand der elites de samenleving ondermijnt

René Cuperus

 

mrt 2009, Bert Bakker
ISBN: 9789035131927
342 pagina's, Paperback