John Stuart Mill - 150 jaar Over vrijheid

Dirk Verhofstadt (red.)

Honderdvijftig jaar geleden publiceerde John Stuart Mill zijn bekende boek Over vrijheid. Naar aanleiding van deze verjaardag schreven twaalf auteurs uit BelgiŽ en Nederland een bijdrage over themaís waar Mill een uitgesproken mening over had en die ook vandaag nog relevant zijn. De auteurs hebben het over de houding van Mill tegenover de vrije meningsuiting, het utilitarisme, het liberalisme, het socialisme, het individualisme, het feminisme, het populisme, het geloof, de slavernij, het onderwijs, het vrije marktdenken en het belang van Over vrijheid.

Toen John Stuart Mill Over vrijheid schreef, beschikte slechts een kleine elite over de middelen en kennis om eigen keuzes te maken. Hij groeide op in een tijd waarin de meerderheid van de bevolking onvrij was door armoede, onwetendheid en feitelijke slavernij, zoals dat het geval was voor vrouwen. Hij klaagde die onrechtvaardigheden aan en legde met zijn geschriften de filosofische onderbouw waarop de Verlichtingsidealen verder konden bloeien. Die idealen staan opnieuw onder druk. De strijd voor meer vrijheid blijft daardoor actueel.
Met bijdragen van Christophe Andrades, Paul Cliteur, Meindert Fennema, Cor Hermans, Leon Heuts, Patrick Loobuyck, Dick Pels, Koen Schoors, Naema Tahir, Peter Venmans, Dirk Verhofstadt en Rob Wijnberg.

1236

John Stuart Mill - 150 jaar Over vrijheid

John Stuart Mill - 150 jaar Over vrijheid

Dirk Verhofstadt (red.)

 

apr 2009, Uitgeverij Houtekiet
ISBN: 9789089180230
240 pagina's, Paperback