Het liberale denken van Thomas Paine

Dirk Verhofstadt

Tweehonderd jaar geleden stierf de liberale filosoof en publicist Thomas Paine. Hij stond mee aan de wieg van de Amerikaanse onafhankelijkheid en raakte betrokken bij de Franse Revolutie.

Paine was zondermeer de meest gelezen politieke denker van zijn tijd. Zijn boeken waren bestsellers die miljoenen mensen inspireerden. Hij was bevriend met de groten van zijn tijd zoals Benjamin Franklin, George Washington, Thomas Jefferson, Edmund Burke, James Monroe, Mary Wollstonecraft, de Lafayette, de Condorcet en Napoleon Bonaparte. Maar bijna geen van deze vriendschappen bleef duren omdat Paine niet de minste toegeving wilde doen op zijn liberale kernideeŽn:
de vrijheid van het individu, de gelijkheid van elke mens, zijn afkeer voor de slavernij, zijn verzet tegen elke geÔnstitutionaliseerde religie. Hij stierf uiteindelijk verarmd en vereenzaamd.
Paine was, nog meer dan zijn metgezellen, de grondlegger van de Verenigde Staten, die aan een zoon van Afrika en van Amerika het burgerschap en uiteindelijk het presidentschap zouden aanbieden. Niet voor niets citeert Obama graag Thomas Paine. Er is ook opnieuw aandacht voor andere visionaire standpunten van deze denker, zoals zijn pleidooi voor algemeen onderwijs, voor een gegarandeerd minimumloon en voor progressieve belastingen om de armoede te kunnen bekampen.
Het liberale denken van Thomas Paine bevat de vertaling van fragmenten van Paines bekendste werken: Common Sense, Rights of Man, The Age of Reason en Agrarian Justice. Dirk Verhofstadt (1955) schrijft een uitvoerige inleiding op leven en werk van de filosoof.

1235

Het liberale denken van Thomas Paine

Het liberale denken van Thomas Paine

Dirk Verhofstadt

 

nov 2009, Uitgeverij Houtekiet
ISBN: 9789089240897
256 pagina's, Paperback