Tot elkaar veroordeeld

Wil Heefer

Afhankelijkheid en onafhankelijkheid: deze begrippen staan centraal in Tot elkaar veroordeeld. We streven naar onafhankelijkheid, maar stuiten daarbij op historische en collectieve krachten die ambitie frustreren. De dominantie van de markteconomie en de fuik van de media zijn hinderlijke obstakels om de politieke wensdroom: het goede samenleven, te realiseren.

In een zevental hoofdstukken wordt uitgewerkt hoe onafhankelijkheid ons lot en ons bindmiddel is. We proberen de afhankelijkheid van onze biologische bepaaldheid te verkleinen. Het kind vraagt om begeleiding in de groei naar een vrije en verantwoordelijke volwassenheid. We zoeken naar wegen om arbeid en vrije ontplooiing te harmoniŽren en trachten invulling te geven aan de complementaire relatie van man en vrouw. En dat alles in een wereld waarin het beeld het woord verdringt waardoor vrije oordeelsvorming en interculturele dialoog gevaar lopen.

Vanuit een verlicht pessimisme verweert de auteur zich tegen een lotsbestemming waarin het aan perspectief op zelfbeschikking en saamhorigheid ontbreekt.

1232

Tot elkaar veroordeeld

Tot elkaar veroordeeld

Wil Heefer

 

sep 2010, Uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789059119703
246 pagina's, Paperback