Briefwisseling met Catharina de Grote. 1763-1778

Voltaire

De correspondentie tussen Catharina de Grote en Voltaire beslaat vijftien jaar: vanaf 1763, het begin van de regering van Catharina, tot twee weken vůůr de dood van Voltaire op 30 mei 1778. Het zijn alles bij elkaar 185 brieven. Samen met de al eerder gepubliceerde correspondentie tussen Frederik de Grote en Voltaire vormen deze brieven enkele van de belangwekkendste documenten uit de achttiende eeuw.

Twee grote figuren die elkaar bewonderen spreken over elkaars werk en moedigen dat aan. Dat werk vindt plaats op wereldniveau. En zo zien wij, in een altijd elegante en dikwijls badinerende stijl, de grote ontwikkelingen op maatschappelijk, politiek en cultureel gebied aan ons oog voorbijtrekken.

Catharina en Voltaire hebben het over de vorming van het moderne Rusland, de invloed van de ideeŽn van de Verlichting op de organisatie van het Rijk en de wetgeving, over de wetenschap, de handel, over de troebelen in Polen die uitmonden in de verdeling van dat land tussen Oostenrijk, Rusland en Pruisen. En vooral ook over de strijd tegen de Turken, die in die tijd heersen over landen die ook nu nog in het middelpunt van de politieke belangstelling staan, zoals RoemeniŽ, Bulgarije, BosniŽ en MacedoniŽ. Deze correspondentie is geen objectief verslag, maar de getuigenis van twee grote spelers in een drama dat heel Europa aanging.

1226

Briefwisseling met Catharina de Grote. 1763-1778

Briefwisseling met Catharina de Grote. 1763-1778

Voltaire
(Vertaald en ingeleid door Hannie Vermeer-Pardoen)

 

okt 2010, Uitgeverij Van Gennep
ISBN: 9789055154838
381 pagina's, Gebonden