De droom van mr. Ariyoshi
over informatisering en maakbaarheid van mensen

J.H. Galjaard

Terwijl alom maakbaarheid van de samenleving als een achterhaald denkbeeld wordt beschouwd lijkt maakbaarheid van 'nieuw leven' dichterbij te komen. De recente term 'ontwerpbiologie' duidt hierbij op vergaande pretenties en mogelijkheden, zowel met betrekking tot het leven in het algemeen als mensen in het bijzonder.

Vragen aangaande 'mensverbetering' worden in dit verband al gesteld. Vanzelfsprekend komen deze pretenties en mogelijkheden niet uit de lucht vallen. Ze komen voort uit het denken dat sinds het begin van de industrialisatie gericht was op verwetenschappelijking en technologisering van het handelen van mensen.
In dit boek wordt dit proces verhelderd en wordt een mogelijkheid aangereikt voor fundamentele kritiek op het aan de ontwikkelingen ten grondslag liggende 'gesloten' wetenschappelijke denken. Daarbij worden vragen naar onze zelfbeschouwing en onze verantwoordelijkheden behandeld. Komen wij voort uit 'intelligent design' of uit een voortgaand, met vallen en opstaan verlopend zoekproces?

1218

De droom van mr. Ariyoshi

De droom van mr. Ariyoshi
over informatisering en maakbaarheid van mensen

J.H. Galjaard

 

feb 2009, Eburon
ISBN: 9789059723054
122 pagina's, Paperback