De kloof
waarom nederland de stekker uit fortis trok

Piet Depuydt

Het begon als een veelbelovend huwelijk. Maar het eindigde in een dramatische scheiding.

In 1990 richtten Belgen en Nederlanders de financiŽle groep Fortis op: de eerste grensoverschrijdende fusie in het Europese financiŽle landschap. Het concern kende een stevige groei en werd door de overname van het Nederlandse gedeelte van ABN Amro de grootste bank en verzekeraar in de Lage Landen.

Maar toen sloeg het noodlot toe. In het najaar van 2008 kwam Fortis in de problemen. De Nederlandse staat besloot - in volle kredietcrisis en tot verbijstering van de Belgen - om de Nederlandse onderdelen uit de groep te halen. In enkele dagen tijd werd een van de grootste banken van de Benelux ontmanteld.

In De scheiding reconstrueert Piet Depuydt op verbijsterende wijze wat aan de val van Fortis voorafging. Hij schetst het verhaal van een onmogelijke fusie.

De moeizame samenwerking tussen Belgen en Nederlanders hield de besluitvorming aan de top jarenlang in een verlammende houdgreep. Topbestuurders, toezichthouders en regeringsleiders slaagden er nooit in deze cultuurkloof te overbruggen. Dit onvermogen leidde tot een interne machtsstrijd, waarbij ťťn persoon, Maurice graaf Lippens, alle touwtjes in handen kreeg. anaf dat moment werd Fortis zijn persoonlijke prestigeproject.

De overname van ABN Amro, die een historische kans was om de balans tussen Belgen en Nederlanders te herstellen, werd de ondergang van de bank-verzekeraar.

1200

De kloof

De kloof
waarom nederland de stekker uit fortis trok

Piet Depuydt

 

sep 2010, Uitgeverij Prometheus
ISBN: 9789044616118
400 pagina's, Paperback