Een stem van de overkant

Alain Finkielkraut

Het verleden spreekt tot het heden. Het richt zich tot ons. Het roept ons. Het stelt eisen. Maar hoe moeten wij reageren? Hoe moeten we het verleden tegemoettreden? Hoe onderscheiden wij, geobsedeerd als wij zijn door de duistere jaren, oprechte van ge´nstrumentaliseerde waakzaamheid?

De herinnering aan Auschwitz wordt door geen zinnig mens meer ontkend, maar hoe voorkomen wij monopolisering ervan door degenen die haar - met goede of kwade bedoelingen - koesteren? Hoe vermijden we zowel verkramptheid als manipulatie? Op zijn minst door te luisteren, door open te staan voor de stemmen die klinken van de overkant.
Alain Finkielkraut stelt in dit boek enkele van de moeilijkste vragen die wij onszelf kunnen stellen. Wat hij aan de orde stelt is niet minder dan onze verhouding met een door de herinnering aan de concentratiekampen gedomineerde geschiedenis, en de betekenis daarvan voor het heden. Het zijn de vragen van een filosoof, niet die van de historicus en Finkielkraut weigert genoegen te nemen met gemakkelijke en voor de hand liggende antwoorden. Dat maakt Een stem van de overkant tot een even moedig als onrustbarend boek.

12

Een stem van de overkant

Een stem van de overkant

Alain Finkielkraut
(Vertaald uit het Frans door Frans de Haan)

 

2001, Contact
ISBN: 9789025411206
109 pagina's, Ingenaaid