De fable van de cinema

Jacques Ranciere

In De fabel van de cinema geeft Jacques Rancière virtuoos en scherpzinnig zijn visie op de moderne cinema. Met speels gemak analyseert hij het spanningsveld van Eisensteins politieke filmtaal en Murnaus toneelverfilming.

De documentaires van Chris Marker blijken ficties van de herinnering te zijn en in het werk van Deleuze ontleedt Rancière feilloos de discrepantie tussen het denken over cinema en de daarbij aangehaalde voorbeelden. De geschiedenis van de cinema ontrolt zich als een spel van tegenstellingen, waarbij Schillers gedachtegoed steeds op de achtergrond aanwezig is. De waarde van de cinema ligt in het contrast tussen vorm en inhoud, tussen film en andere vormen van kunst, tussen het beeld en de wereld waaruit dat beeld voortkomt.

Jacques Rancière is een van de toonaangevende Franse denkers van dit moment. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan over onderwerpen die uiteenlopen van politiek en de erfenis van het marxisme, tot emancipatie, geschiedschrijving, literatuur, film en esthetiek. Rancière is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université Paris 8.

1180

De fable van de cinema

De fable van de cinema

Jacques Ranciere

 

sep 2010, Octavo publicaties
ISBN: 9789490334031
244 pagina's, Paperback