Over robuustheid
nadere filosofische en empirische bespiegelingen over De Zwarte Zwaan

Nassim Nicholas Taleb

Zwarte Zwanen zijn toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen, van bestsellers tot wereldrampen. De kredietcrisis is weliswaar een witte zwaan, zoals Nassim Nicholas Taleb heeft uitgelegd in De Zwarte Zwaan, maar leert ons wel dat we voorbereid moeten zijn op Zwarte Zwanen. In Over robuustheid legt hij uit hoe dat moet. Hoe kun je je hoeden voor rampen? Hoe houd je menselijke fouten en misrekeningen binnen de perken? Hoe kun je inspelen op kansen?

Taleb geeft in dit essay praktische tips voor een samenleving die robuust is tegen Zwarte Zwanen. Gebeurtenissen kunnen in vier kwadranten optreden. Twee liggen in Mediocristan, waar voorspellen veilig is, het leven simpel, modellen werken, en iedereen gelukkig kan zijn. Het vierde kwadrant, diep in Extremistan, is het domein van de Zwarte Zwanen.
Talebs droom is een echte epistemocratie: een samenleving die robuust is tegen fouten van experts, voorspellingsfouten en hybris; een samenleving die resistent is tegen de incompetentie van politici, economen, centrale bankiers, bankiers, beleidsmakers en epidemiologen.

1172

Over robuustheid

Over robuustheid
nadere filosofische en empirische bespiegelingen over De Zwarte Zwaan

Nassim Nicholas Taleb

 

nov 2010, Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN: 9789057123245
128 pagina's, Paperback