Wat beschaving heet
over politiek, recht en moraal

Arthur Schopenhauer

In een tijd waarin het in de politiek en de publieke opinie alleen nog maar lijkt te gaan over integratie en economie, is het heel verfrissend om te constateren dat de publieke zaak oorspronkelijk ook andere kwesties behelsde. Op zijn bekende elegante wijze opent Schopenhauer onze ogen daarvoor.

In deze bundel laat de grote filosoof met de scherpe pen zich uit over tijdloze maatschappelijke kwesties. Hij onderwerpt themaís als zelfmoord, morele vrijheid, de positie van de vrouw en de rechten van het dier aan een nietsontziend oordeel. Vooral zijn opvattingen over de vrouw hebben hem in het verleden de reputatie van vrouwenhater bezorgd. Wie het betreffende opstel nu leest, zal constateren dat zijn ideeŽn heel wat genuanceerder zijn dan zijn reputatie doet vermoeden.
Arthur Schopenhauer was wars van alles wat nu politieke correctheid wordt genoemd. Of, om met zijn leerling Friedrich Nietzsche te spreken: hij was niemands onderdaan. Zijn opvattingen hebben na anderhalve eeuw niets van hun geldigheid verloren.

1160

Wat beschaving heet

Wat beschaving heet
over politiek, recht en moraal

Arthur Schopenhauer

 

aug 2009, Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028423145
127 pagina's, Paperback