Over levenskunst
De grote filosofen over het goede leven

Joep Dohmen (red.)

Uitgebreide en compleet herziene editie. In deze bloemlezing worden de klassieke teksten uit de geschiedenis van de filosofische levenskunst bijeengebracht en aan de vergetelheid ontrukt. Centraal staan de verschillende bepalingen en definities van levenskunst als manier om het eigen leven en dat van anderen vorm te geven.

Over levenskunst is een verzameling van de mooiste teksten over de oude levensvragen - van Plato tot Montaigne, van Erasmus tot Schopenhauer, van Rousseau tot Nietzsche, van Michel Foucault tot Wilhelm Schmid.

We lezen over de grote vragen rond de grote thema’s: genot en lijden, lot en noodlot, beheersing en overgave, eenzaamheid en vriendschap, het verlangen naar rust en de behoefte aan verstrooiing, de spanning tussen het moreel goede en een gelukkige, hedonistische levensstijl. En we lezen welke antwoorden de filosofen daarop hebben gegeven. Deze komen van pas, want ook in de huidige risicosamenleving is er de noodzaak om telkens weer nieuwe, riskante keuzes te maken.

De filosofie is terug waar zij begon, bij de aloude levensthema's. Hedendaagse filosofen keren terug naar hun wortels en de levenskunst beleeft een nieuwe hausse. In deze bloemlezing worden de klassieke teksten uit de geschiedenis van de filosofische levenskunst bijeengebracht en aan de vergetelheid ontrukt. Centraal staan de verschillende bepalingen en definities van levenskunst als manier om het eigen leven en dat van anderen vorm te geven.

We lezen over de grote vragen rond de grote thema's: genot en lijden, lot en noodlot, beheersing en overgave, eenzaamheid en vriendschap, het verlangen naar rust en de behoefte aan verstrooiing, de spanning tussen het moreel goede en een gelukkige, hedonistische levensstijl. En we lezen welke antwoorden de filosofen daarop hebben gegeven. Deze komen van pas, want ook in de huidige risicosamenleving is er de noodzaak om telkens weer nieuwe, riskante keuzes te maken.

Joep Dohmen is universitair docent Filosofie en Humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij is auteur van Nietzsche over de menselijke natuur (1994) en medewerker van Filosofie Magazine.

113

Over levenskunst

Over levenskunst
De grote filosofen over het goede leven

Joep Dohmen (red.)

 

mrt 2014, Ambo | Anthos
ISBN: 9789026327575
399 pagina's, Ingenaaid