Islamitische filosofie
Een geschiedenis

Michiel Leezenberg

Het meest prikkelende, Nederlandstalige filosofieboek uit 2001 bekroond met de Socrates Wisselbeker 2002.

De islamitische wijsbegeerte heeft zijn wortels in het antiek-Griekse denken, maar zet deze traditie op een geheel eigen wijze voort. Daardoor behandelt ze een voor ons relatief vertrouwde thematiek, maar slaat ze daarbinnen verrassende nieuwe paden in.
Dit helder geschreven overzicht presenteert de uitgangspunten en doctrines van de grote moslimdenkers van het Midden-Oosten, Noord-Afrika, islamitisch Spanje en het Perzische cultuurgebied. Deze denkers, onder wie Avicenna (Ibn Siena), AverroŽs (Ibn Roesjd), Ibn Chaldoen en Ibn al-Arabi, hebben denkbeelden ontwikkeld die tot op de dag van vandaag hun invloed doen gelden. Dit boek plaatst hun werk in een culturele en sociale context. Zodoende behandelt het ook de intellectuele achtergronden van allerlei hedendaagse religieuze en culturele stromingen in de islamitische wereld. Speciale aandacht wordt besteed aan poŽtica en muziektheorie, mystiek, logica en taalfilosofie, en politieke theorie. Het boek vereist geen filosofische of historische voorkennis.

Dr. Michiel Leezenberg (1964) studeerde Klassieke Talen, Algemene Taalwetenschap en Wijsbegeerte. Hij promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij nu werkt als wetenschapsfilosoof. Eerder was hij verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Nijmegen en de vakgroep Oosterse Talen van de Universiteit van Utrecht. Van zijn hand verscheen eerder Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen (met Gerard de Vries).

112

Islamitische filosofie

Islamitische filosofie
Een geschiedenis

Michiel Leezenberg

 

2001, Bulaaq
ISBN: 9789054600466
287 pagina's, Ingenaaid