Foucault
de denker, de mens

P. Veyne

Michel Foucault en Paul Veyne: de filosoof en de historicus. Twee grootmeesters uit de wereld der ideeŽn. Twee intellectuelen die elke poging tot classificatie of etikettering tarten. Twee 'tijdloze' denkers die vele jaren samen zijn opgetrokken maar ook geregeld met elkaar botsten.

Paul Veyne schetst hier een indringend en verrassend portret van zijn vriend en oud-collega en heropent daarmee het debat over diens ideeŽn en erfenis. 'Nee, Foucault is niet wie men denkt dat hij is!', schrijft Veyne. Hij was links noch rechts en werd door beide zijden keer op keer 'uitgekotst'. Hij was ook niet zozeer de structuralist waarvoor men hem hield, als wel een scepticus, een empirist in het spoor van Montaigne die in zijn werk onophoudelijk reflecteerde over 'waarheidsspelen', over de afzonderlijke, geconstrueerde waarheden die aan ieder tijdperk eigen zijn.

Een boek dat menig heilig huisje omverschopt en er op briljante wijze in slaagt om de kern van Foucaults denken in begrijpelijke taal voor het voetlicht te brengen, temidden van alle misverstanden erover die nog steeds de ronde doen. Het is tevens het ontroerende document van een grote vriendschap tussen de kenner van de klassieke oudheid en de raadselachtige samoerai van de Franse filosofie.

1116

Foucault

Foucault
de denker, de mens

P. Veyne

 

dec 2010, Klement/Pelckmans
ISBN: 9789086870660
224 pagina's, Paperback