Grenzen aan de Vrijheid

Ian Buruma

In het essay Grenzen aan de vrijheid. Van de Sade tot Wilders probeert Ian Buruma licht te werpen op actuele politiek- maatschappelijke vragen over vrijheid. Er is immers nauwelijks een begrip dat ons tegenwoordig meer bezighoudt. Steeds weer laaien de discussies op over godsdienstvrijheid, seksuele vrijheid, vrijheid van onderdrukking, enzovoort. Betekent vrijheid van meningsuiting dat we zomaar iedereen kunnen beledigen? Weinigen zullen dat beamen.

Wilders heeft zich opgeworpen voor 'onze vrijheid', in een gewiekste vlaag van opportunisme. Maar wat is vrijheid dan precies? Ian Buruma plaatst deze vraag in een historisch en internationaal perspectief. Vrijheid is nooit absoluut, betoogt Buruma. Dat geldt niet alleen voor De Sade en diens pleidooi voor seksuele vrijheid, maar ook voor het universele vrijheidsideaal dat de Amerikanen gewapenderhand proberen te verspreiden.

Ian Buruma (Den Haag, 1951) is een internationaal vooraanstaand schrijver die onder meer de prijswinnende boeken Occidentalisme en Moord in Amsterdam op zijn naam heeft staan. Hij is hoofleraar democratie, mensenrechten en journalistiek in New York. In 2008 werd hem de Erasmusprijs toegekend voor zijn 'uitzonderlijk belangrijke bijdrage aan de cultuur, samenleving en sociale wetenschappen in Europa'.

1078

Grenzen aan de Vrijheid

Grenzen aan de Vrijheid

Ian Buruma

 

mrt 2010, Uitgeverij Lemniscaat
ISBN: 9789047702627
Paperback