Van gedachten wisselen
filosofie en ethiek voor sociale beroepen

Richard de Brabander

Als werker in een van de sociale beroepen word je bijna dagelijks geconfronteerd met vragen die een filosofisch karakter hebben: Zijn drugsgebruikers verantwoordelijk voor hun verslaving? Is een gedwongen opname menswaardiger dan het respecteren van de zelfbeschikking van een psychiatrisch patiŽnt? Moeten hangjongeren keihard worden aangepakt?

In de antwoorden op deze vragen gaan opvattingen schuil over verantwoordelijkheid, menswaardigheid, macht, vrijheid en rechtvaardigheid. Deze opvattingen werken door in de manier waarop professionals handelen. Daarom mag van hen worden verwacht dat zij stilstaan bij de vraag hoe er gedacht kan worden over dit soort thema's.

In Van gedachten wisselen worden deze thema's uitgewerkt vanuit verschillende disciplines van de filosofie, zoals politieke filosofie, sociale filosofie en existentiefilosofie. In ieder hoofdstuk staat een discipline centraal, waarbij de auteur ingaat op het gedachtegoed van filosofen ťn dit betreft op thema's uit de praktijk van sociale beroepen. Hij biedt daarbij kritische perspectieven op vanzelfsprekende opvattingen en trends in sociale beroepen. Ieder hoofdstuk sluit af met denkoefeningen, wat (aankomende) professionals ertoe aanzet te reflecteren op hun eigen handelen.
Door de praktijkgerichte uitwerking is Van gedachten wisselen een zeer toegankelijk boek voor studenten van sociale opleidingen en voor professionals.

Richard de Brabander is als docent verbonden aan de School of Social Work van Hogeschool INHOLLAND. Daarnaast is hij docent aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Door de praktijkgerichte uitwerking is Van gedachten wisselen een zeer toegankelijk boek voor studenten van sociale opleidingen en voor professionals.

Richard de Brabander is als docent verbonden aan de School of Social Work van Hogeschool INHOLLAND. Daarnaast is hij docent aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

1072

Van gedachten wisselen

Van gedachten wisselen
filosofie en ethiek voor sociale beroepen

Richard de Brabander

 

apr 2008, Coutinho
ISBN: 9789046901021
240 pagina's, Paperback