Bankroet
hoe bankiers ons in de ergste crisis sinds de Grote Depressie stortten

Egbert Kalse

Het begon met huiseigenaren in Orange County, CaliforniŽ die hun hypotheeklasten niet meer konden opbrengen. Drie jaar later is hun ellende uitgegroeid tot een economische crisis die miljoenen mensen in de wereld hun baan dreigt te kosten. Een crisis die jaren van wereldwijde economische voorspoed weer tenietdoet.

In Bankroet beschrijven Kalse en Van Lent de oorzaken en gevolgen van de zwaarste economische crisis sinds de Grote Depressie. Van de huiseigenaren in CaliforniŽ tot zakenbankiers op Wall Street. Van de whizzkids die de ingewikkelde financiŽle producten verzonnen tot Nederlandse bankiers aan de Zuidas. Van de toezichthouders die de crisis niet meer konden stoppen tot politici die hun nationale banken moesten redden.
Bankroet gaat op zoek naar de schuldigen van deze crisis, beschrijft welke maatregelen kunnen helpen om een crisis als deze te voorkomen, analyseert hoe door die maatregelen alweer de zaadjes voor een nieuwe crisis gezaaid worden en blikt vooruit hoe het nu verder moet met het mondiale economische systeem.

Egbert Kalse en Daan van Lent zijn financieel redacteur van nrc Handelsblad en hebben de kredietcrisis gevolgd sinds deze begin 2007 uitbrak.

1056

Bankroet

Bankroet
hoe bankiers ons in de ergste crisis sinds de Grote Depressie stortten

Egbert Kalse

 

apr 2009, Uitgeverij Prometheus
ISBN: 9789044612646
351 pagina's, Paperback