Geweten onder schot

Désirée Verweij

Hoe ziet het militaire ethos eruit en welke deugden uit dat ethos zijn eigenlijk bruikbaar voor de militair? In Geweten onder schot laat Désirée Verweij op deskundige en boeiende wijze zien welke dilemma’s een rol spelen in de militaire ethiek.

Aan de professionaliteit van de moderne militair worden steeds hogere eisen gesteld. Hij of zij opereert in een complex spanningsveld, dat niet uitsluitend wordt bepaald door strijd. De militaire ethiek ontkomt niet aan de vraagstukken van vrede, veiligheid en humanitaire zorg. Deugden die geschikt lijken te zijn voor de krijgsmacht, kunnen ook hun donkere keerzijde hebben.

Geweten onder schot bespreekt op toegankelijke wijze de moderne ontwikkelingen en vraagstukken in de militaire ethiek. Daarmee sluit het perfect aan bij tal van actuele ontwikkelingen, zoals de aanwezigheid van troepen in Afghanistan en het onderzoek van de commissie-Davids over Irak.

Over de auteur:
Prof.dr. D.E.M. Verweij is sinds 2006 de eerste vrouwelijke hoogleraar militaire ethiek aan de Nederlandse Defensie Academie (voorheen de KMA) in Breda.

1028

Geweten onder schot

Geweten onder schot

Désirée Verweij

 

apr 2010, Uitgeverij Boom
ISBN: 9789085068327
200 pagina's, Paperback