Ritueel burgerschap
Een essay over nationalisme en secularisme in Nederland

Oskar Verkaaik

Nederland is in de ban van cultuur. Meer dan ooit worden culturele verschillen tussen bevolkingsgroepen benadrukt. Maar een diepgravende antropologische analyse van wat er in Nederland gaande is, ontbreekt tot dusver. Dit boek vult dat gat.

Ritueel burgerschap is deels een etnografie van gemeentelijke inburgeringsrituelen. Hoe ziet dat geritualiseerde Nederland er eigenlijk uit? Bestaat er een Nederland voorbij kaas, aardappels en Johan Cruijff? En geloven de organiserende ambtenaren zelf in de folklore die ze oproepen?

Maar dit boek stelt ook diepgravender vragen over seculiere waarden die in het Nederland van nu boven elke twijfel verheven lijken. Wat betekent vrijheid eigenlijk? Waarom denken veel Nederlanders dat vrijheid en religie elkaar uitsluiten? Bestaat er een seculiere passie met haar eigen hartstochten en blinde vlekken? Is het secularisme zelf geritualiseerd?

‘Dit boek gaat radicaal de strijd aan met de nieuwe politieke correctheid. De scherpste analyse van inburgeringsrituelen die ik gelezen heb.’ - Willem Schinkel, Erasmus Universiteit.

Oskar Verkaaik werkt als antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde eerder bij ondermeer Uitgeverij Bulaaq en Princeton University Press.

Commentaar op zijn eerdere werk:

1023

Ritueel burgerschap

Ritueel burgerschap
Een essay over nationalisme en secularisme in Nederland

Oskar Verkaaik

 

jan 2009, Uitgeverij Aksant
ISBN: 9789052603636
176 pagina's, Paperback