Opbouwende toespraken

Søren Kierkegaard

Naast bekende werken onder diverse pseudoniemen schreef Kierkegaard een reeks Opbouwende toespraken. Deze toespraken zijn een soort meditaties of preken over religieuze thema's. Slechts enkele heeft hij werkelijk als toespraken voorgedragen. Toch noemt hij ze 'toespraken' omdat het erom gaat dat de lezer door de toespraak zichzelf toespreekt en daardoor opgebouwd wordt.

Kierkegaards opbouwende werk werd lang veronachtzaamd en veelal beschouwd als een interessant maar facultatief supplement bij de pseudonieme geschriften. Ten onrechte, want wie ze leest wordt er niet alleen in de beste zin van het woord persoonlijk door opgebouwd, maar vindt er ook filosofische inzichten die de thematiek in de pseudonieme werken verdiepen en aanvullen. De opbouwende toespraken hebben bovendien een eigen literair-religieuze zeggingskracht die ze tot een hoogtepunt maken in de devotionele literatuur.
Tot nu toe zijn de opbouwende toespraken in het Nederlandse taalgebied veelal onbekend gebleven. De franciscaan Hans van Munster (1925-2008) heeft waardevolle vertalingen nagelaten van alle opbouwende toespraken, die voor deze uitgave geheel herzien zijn. Deze band bevat de toespraken uit de eerste jaren van Kierkegaards schrijverschap, de periode 1843 tot en met 1845.

1001

Opbouwende toespraken

Opbouwende toespraken

Søren Kierkegaard
(Vertaling: Hans van Munster. Geheel herzien door Annelies van Hees, Udo Doedens & Pieter Vos)

 

dec 2011, Uitgeverij Damon
ISBN: 9789055739769
624 pagina's, Gebonden