overzicht van te verschijnen boeken

PIG 05049

Christien Meindertsma • PIG 05049
1:1

PIG 05049 is een vuistdikke catalogus met een vleesstempel op de kaft en een geel plastic oormerk op de rug. Ontwerpster Christien Meindertsma onderzocht drie jaar lang welke producten van varken worden gemaakt. Munitie, medicijnen, fotopapier, hartkleppen, remschijven, kauwgom, porselein, cosmetica, sigaretten, crčmespoeling en biodiesel; het zijn slechts enkele voorbeelden.

Om de waarheid en de wetenschap

Galilei • Om de waarheid en de wetenschap
Brieven en beschouwingen

De aarde beweegt om de zon. Rond deze stelling ontspint zich in Europa in de zestiende en aan het begin van de zeventiende eeuw niet alleen een wetenschappelijk maar vooral een gedenkwaardig publiek debat, waarbij tekstgeleerden het opnemen tegen astronomen. In deze botsing van wereldbeelden speelt de al in zijn tijd wereldvermaarde Galileo Galilei (1564-1642) een centrale rol. In brieven, pamfletten en beschouwingen verdedigt hij de waarheden van de persoonlijke waarneming en het eigen inzicht tegenover de waarheden van de bijbel en de geloofsovertuiging.

Klein filosofisch lexicon

Henri Oosthout • Klein filosofisch lexicon

Een nieuw, zeer toegankelijk geschreven lexicon van filosofische hoofdbegrippen zoals ‘tijd’, ‘goed en kwaad’, ‘god / religie’, ‘mens’, ‘vrijheid / vrije wil’, ‘geluk’, ‘pragmatisme’, ‘waarheid’.

Quarterlife crisis

Tim Van den Hoff • Quarterlife crisis
Een ontspoorde zoektocht naar authenticiteit

Sinds kort is er een nieuw fenomeen in de wereld van de zelfhulpliteratuur: de quarterlife crisis. Een diagnose voor existentieel verlamde twintigers en dertigers met keuzestress, die teweeg gebracht wordt door de zware verantwoordelijkheid en de grote sociale druk om het ideale leven te vinden.

Het vraagstuk van de generaties

Karl Mannheim • Het vraagstuk van de generaties

Het gemak waarmee we over generaties praten, illustreert dat het een bruikbaar begrip is om maatschappelijke verschijnselen te duiden. Bij nadere beschouwing blijkt echter dat het in het dagelijks gebruik vooral aantrekkelijk is als we het losjes hanteren. Generaties kunnen tegenover elkaar staan, jonge generaties kunnen een maatschappij vernieuwen, en thuis kunnen we een generatiekloof ervaren.

De nieuwe Duitse filosofie

Robin Celikates, René Gabriëls, Johan Hartle, Pieter Lemmens & Thijs Lijster (red.) • De nieuwe Duitse filosofie

Wie zijn op dit moment de denkers in Duitsland? Welke thema’s staan er op de agenda en welke filosofische vriend- en vijandschappen doorkruisen de debatten bij onze oosterburen? De nieuwe Duitse filosofie geeft het antwoord. zet voor de komende jaren de relevante Duitstalige filosofen op een rij. De lezer maakt kennis met grote namen als Jürgen Habermas en Peter Sloterdijk, maar vooral ook met hun bij het Nederlandse publiek
veelal minder bekende opvolgers. De hoofdstukken zijn toegankelijk geschreven door Nederlandse en Vlaamse kenners van de betreffende filosofen.

De Triple A-econoom

Marcel Canoy • De Triple A-econoom
Voorbij cijfers en cynisme

Nederland verkeert in een economisch, sociaal en politiek kwetsbare periode. In De Triple A-econoom betoogt Marcel Canoy dat het denken over de huidige crisis is vastgelopen in een onvruchtbare tweestrijd tussen tegengestelde vormen van economische beschouwing: één gedreven door cijfers, de ander door cynisme.

nog geen cover beschikbaar

Hans Dooremalen & Herman de Regt • Het snapgevoel

Het snapgevoel gaat over het verschil tussen kennis en het gevoel van kennis. Soms hebben wij het gevoel dat wij weten hoe iets zit, terwijl wij niet doorhebben dat dit ‘snapgevoel’ een illusie is. Herman de Regt en Hans Dooremalen ontleden dit
fenomeen filosofisch, evolutionair en psychologisch. Ze laten zien dat wij er gevoelsmatig vaker naast zitten dan wij
denken. Ontkomen aan het snapgevoel is moeilijk, maar een taak die wij onverschrokken op ons moeten nemen.

Over drogredenen

Aristoteles • Over drogredenen

'Deze hond is een vader, deze hond is van jou, dus deze hond is jouw vader.’ Hier voel je dat er iets niet klopt en heb je aan gezond verstand genoeg om de redenering te weerleggen. Maar voor de vele gevallen waarbij redeneringen worden gebruikt ‘die wel sluitend of weerleggend lijken, maar dat niet zijn’ is Over drogredenen van Aristoteles onmisbaar.

Francis Bacon Logica van de gewaarwording

Gilles Deleuze • Francis Bacon Logica van de gewaarwording

Francis Bacon, logica van de gewaarwording verscheen in 1981 toen zowel Gilles Deleuze als Francis Bacon op het toppunt van hun roem waren.

Kritisch en klinisch Essays over literatuur en filosofie

Gilles Deleuze • Kritisch en klinisch Essays over literatuur en filosofie

Kritisch en klinisch verscheen in 1993 en is de laatste publicatie die door Deleuze zelf is samengesteld.

Het Parijse licht

Ger Groot • Het Parijse licht
De Franse filosofie van de twintigste eeuw

Franse filosofen hebben gedurende de twintigste eeuw een groot stempel gedrukt op de westerse cultuur. Ze deden dat niet alleen als academische denkers, maar ook als publieke figuren die de journalistiek en literatuur gebruikten om hun inzichten op een toegankelijke manier een brede verspreiding te geven. Jean-Paul Sartre was daar het bekendste voorbeeld van. Maar ook Albert Camus, Raymond Aron, Michel Foucault en de van oorsprong Bulgaarse Tzvetan Todorov wisten de geest van de tijd te verwoorden en vorm te geven.

Om de waarheid en het recht

Valla • Om de waarheid en het recht

Lorenzo Valla (1407-1457) is waarschijnlijk de beroemdste humanist van de vijftiende eeuw, en vrijwel zeker de meest invloedrijke. Hij is de aartsretoricus.


Bestellen
Je kunt de boeken op deze website bestellen en voor € 1,95 extra per zending thuis laten bezorgen.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)