overzicht van boeken over praktische filosofie

Waardenloze gesprekken

Martin T. Appelo • Waardenloze gesprekken
Socratisch motiveren in de praktijk

Twee jaar na het succesvolle Socratisch Motiveren, waarvan duizenden exemplaren zijn verkocht, verschijnt nu het tweede deel met praktijkvoorbeelden en verdieping.

The Consolations of Philosophy

Alain de Botton • The Consolations of Philosophy

De Botton bespreekt dagelijkse menselijke problemen aan de hand van het werk van sleutelfiguren uit de geschiedenis van de filosofie.

Beroepszeer

GabriŽl van den Brink, Thijs Jansen & Dorien Pessers (red.) • Beroepszeer
Waarom Nederland niet goed werkt

In Nederland zit veel beroepszeer in de miskenning van beroepseer. Vroeger was het parool op de werkvloer 'wie er verstand van heeft, mag het zeggen'. Tegenwoordig maken daar juist degenen die er geen verstand van hebben de dienst uit. Stop de wildgroei van duurbetaalde bestuurders, managers en consultants. Respecteer de beroepseer!

The Cambridge Companion to Thomas Reid

Terence Cuneo & Renť van Woudenberg • The Cambridge Companion to Thomas Reid

Widely acknowledged as the principal architect of Scottish common sense philosophy, Thomas Reid is increasingly recognized today as one of the finest philosophers of the eighteenth century. Combining a sophisticated response to the skeptical and idealist views of his day, Reid's thought stands as an important alternative to Humean skepticism, Kantian idealism and Cartesian rationalism.

Spinoza

Gilles Deleuze • Spinoza
Practical Philosophy

Not only is this a great companion to the Ethics, but I would go as far as to recommend this as the only companion that one use when first tackling the Ethics. Working through the different concepts of the Ethics and working out how they form an interrelated system on one's own is crucial to really understanding Spinoza, and the process, in a way, is itself a demonstration of his thought.

nog geen cover beschikbaar

J. Delnoij en W. van der Vlist • Filosofisch consulentschap

Deze bundel komt voort uit de ervaringen van filosofen uit de praktijk en niet uit de schoot van wetenschappelijk georiŽnteerde, academische filosofie.

Het poŽtisch argument

Jos Kessels • Het poŽtisch argument
Socratische gesprekken over het goede leven

Een nieuw boek van succesauteur Jos Kessels (van o.a. Vrije ruimte - filosoferen in organisaties), gericht op de toepassing van de socratische methode in organisaties, dagelijkse gesprekken en handelingspraktijken.

Free space

Jos Kessels, Eric Boers and Pieter Mostert • Free space
Philosophy in organisations

Are we doing things right? What were we really after to begin with? What is the essence of our aspirations? What sort of courage or fortitude do we need to do justice to that core? In organisations the role played by questions like these is steadily becoming more important.

Vrije ruimte

Jos Kessels, Erik Boers & Pieter Mostert • Vrije ruimte
Filosoferen in organisaties

Klopt het wat we doen? Waar is het ons eigenlijk om begonnen? Wat is de essentie van onze aspiraties? Welke moed is er nodig om daaraan recht te doen? Dit soort vragen speelt een steeds belangrijkere rol in organisaties. Ze beantwoorden is noodzakelijk en lastig tegelijkertijd.

Praktijkboek Vrije ruimte

Jos Kessels, Erik Boers, Pieter Mostert • Praktijkboek Vrije ruimte
Filosoferen in organisaties

Uitmuntend handelen, daar gaat het om in het moderne management. Het is ook de kern van het Praktijkboek Vrije ruimte, dat aansluit op het zeer succesvolle boek Vrije ruimte.

Levensvragen

Lou Marinoff • Levensvragen
Hoe filosofie je leven kan veranderen

In zijn eerste boek liet Lou Marinoff zien hoe je de wijsheid van grote filosofen kon gebruiken om alledaagse problemen op te lossen. De filosofische praktijkbeweging heeft sindsdien een hoge vlucht genomen. In zijn nieuwe boek tilt hij het concept naar een hoger plan en betrekt hij filosofie en literatuur bij het beantwoorden van de grote levensvragen.

The Education of John Dewey

Jay Martin • The Education of John Dewey
A Biography

Based on original sources, notably the vast collection of unpublished papers in the Center for Dewey Studies, this book tells the full story of the life and times of the eminent American philosopher, pragmatist, education reformer, and man of letters.

De essays

Michel de Montaigne • De essays

De essays is de eerste en nog steeds de rijkste, persoonlijkste en beroemdste essaybundel van de wereldliteratuur. Montaigne stelt op zeer beeldende en levendige wijze essentiŽle levensvragen aan de orde, over de dood, vriendschap, erotiek, wijsheid, angst, hartstocht en godsdienst.

De socratische methode

Leonard Nelson • De socratische methode

De Duitse filosoof, pedagoog en politicus Leonard Nelson (1882-1927) heeft getracht de methode van Socrates, het systematisch vragen stellen om onderzoek en reflectie teweeg te brengen, de centrale plaats terug te geven die haar toekomt in de filosofie.

Filosofie van de vrije tijd

Luc Rademakers • Filosofie van de vrije tijd

Ons tijdsgebruik is de laatste jaren flink veranderd, onder meer door arbeidsduurverkorting, thuiswerk, werkloosheid, bevolkingsveroudering, nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding, onthaasting, herwaardering van de tijd voor zichzelf, etc. De voorbije vijftig jaar wilden we met zijn allen zo snel mogelijk zo veel mogelijk vrije tijd. We hebben nu een samenleving met minder arbeid en meer vrije tijd. Wat doen we met die vrije tijd? Voelen wij ons in onze vrije tijd vrij en zijn we het ook?

Geluk

Wilhelm Schmid • Geluk
En waarom het niet het belangrijkste in het leven is

Velen zijn op zoek naar geluk. Maar kan het niet zo zijn dat die voortdurende zoektocht naar geluk ons ongelukkig maakt? Bovendien, geluk is maar een woord. Het gaat erom, wat men eronder verstaat, welke betekenissen aan het woord gegeven worden en men zich realiseert dat er niet zo iets bestaat als Ďhetí geluk.

Praktische ethiek

Alexander von Schmid • Praktische ethiek

Welk vak je later ook uitoefent, vroeg of laat zul je te maken krijgen met ethische kwesties en voor moeilijke keuzes komen te staan. Hoe ga je om met deze zogenaamde dilemma's?

nog geen cover beschikbaar

F.J.K. SoontiŽns • Natuurfilosofie en milieu-ethiek
Een pleidooi voor een teleologische natuurbeschouwing

De milieucrisis die om zich heengrijpt vraagt om een ethiek die niet alleen aan mensen maar ook aan andere levende organismen en ecosystemen een intrinsieke waarde toekent. Alleen een teleologische natuurbeschouwing voldoet aan deze voorwaarde.

Kant als adviseur

Chris D. van Troostwijk • Kant als adviseur
Filosofie voor dagelijks gebruik

Kant als opvoeder, Kant als mensenkenner, Kant als politiek adviseur; hoe kan dat?

Faust & levenskunst

Henk E.S. Woldring • Faust & levenskunst
Praktische filosofie van Goethe

De vragen waar Goethe's Faust mee worstelt zijn uiterst actueel, laat Henk Woldring zien in zijn boek Faust & levenskunst. Faust is een man die op grenzen stuit. Niet alleen de grenzen van de wetenschap, maar ook de grenzen van de vrijheid. In zijn zucht naar kennis probeert hij zich te laten leiden door het goede, maar met de keuzes die hij maakt, berokkent hij anderen leed.


Bestellen
Je kunt de boeken op deze website bestellen en voor € 1,95 extra per zending thuis laten bezorgen.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)