overzicht van boeken over bedrijf en organisatie

Modes in management

Renť ten Bos • Modes in management
Een filosofische analyse van populaire organisatietheorieŽn

Originele studie over de rol van modes in moderne managementtheorieŽn. Volgens de filosoof Renť ten Bos zouden deze modes nog veel modieuzer dienen te worden.

Rationele engelen

Renť ten Bos • Rationele engelen
Moraliteit en management

Hoe zit het met de moraal in onze organisaties? De schreeuwerige belangstelling voor het onderwerp doet vermoeden dat managers, bedrijfswetenschappers en filosofen aan deze vraag groot gewicht toekennen. Renť ten Bos heeft daar zijn bedenkingen bij.

Beroepszeer

GabriŽl van den Brink, Thijs Jansen & Dorien Pessers (red.) • Beroepszeer
Waarom Nederland niet goed werkt

In Nederland zit veel beroepszeer in de miskenning van beroepseer. Vroeger was het parool op de werkvloer 'wie er verstand van heeft, mag het zeggen'. Tegenwoordig maken daar juist degenen die er geen verstand van hebben de dienst uit. Stop de wildgroei van duurbetaalde bestuurders, managers en consultants. Respecteer de beroepseer!

De kloof

Piet Depuydt • De kloof
waarom nederland de stekker uit fortis trok

Het begon als een veelbelovend huwelijk. Maar het eindigde in een dramatische scheiding.

The Vision Web

Govert Derix • The Vision Web
op reis naar 's werelds spannendste ondernemingsvorm

In 1996 opgericht door drie pioniers die vooral een 'gaaf' bedrijf wilden neerzetten, ontwikkelde The Vision Web zich in hoog tempo tot een e-business community met in 2000 bijna 500 medewerkers die, verdeeld over circa tien labels en ongeveer zestig business-projecten, op vrijwel alle innovatieve fronten van ICT en e-business actief zijn. Bekende labels zijn Solvision, Change Vision, Crexx en The Art of Service. The Vision Web werkt voor de top honderd van het Nederlandse bedrijfsleven en is ook aanwezig in BelgiŽ, Duitland, Singapore en AustraliŽ.

Goudmijn van het denken

Marli Huijer & Frank Meester • Goudmijn van het denken
Filosofie in de beroepspraktijk

Wat heeft John Stuart Mill ons te zeggen over de wekelijkse afdelingsvergadering? Kunnen we van Michel Foucault tips verwachten over de omgang met machts-verhoudingen op de werkvloer? En zou Charles Darwin ons kunnen leren wat het begrip Ďduurzaamheidí betekent?

De jacht op een idee

Jos Kessels • De jacht op een idee
Visie, strategie, filosofie

Managementfilosoof Jos Kessels combineert de ideeŽn van Plato met de hectiek van moderne organisaties. Platoís onveranderlijke ideeŽn kunnen orde brengen in de professionele chaos. Ze komen echter niet vanzelf: je moet leren op ze te jagen.

nog geen cover beschikbaar

Jos Kessels • Socrates op de markt
Filosofie in bedrijf

Socrates op de markt laat aan de hand van een groot aantal realistische gesprekken zien hoe de klassieke socratische methode concreet kan worden toegepast op actuele vraagstukken in bedrijven en organisaties.

Vrije ruimte

Jos Kessels, Erik Boers & Pieter Mostert • Vrije ruimte
Filosoferen in organisaties

Klopt het wat we doen? Waar is het ons eigenlijk om begonnen? Wat is de essentie van onze aspiraties? Welke moed is er nodig om daaraan recht te doen? Dit soort vragen speelt een steeds belangrijkere rol in organisaties. Ze beantwoorden is noodzakelijk en lastig tegelijkertijd.

Praktijkboek Vrije ruimte

Jos Kessels, Erik Boers, Pieter Mostert • Praktijkboek Vrije ruimte
Filosoferen in organisaties

Uitmuntend handelen, daar gaat het om in het moderne management. Het is ook de kern van het Praktijkboek Vrije ruimte, dat aansluit op het zeer succesvolle boek Vrije ruimte.

Bedrijfsethiek voor HBO

Jan de Leeuw, Jacinta Kannekens, D. Bronkhorst, Ronald Jeurissen, Mu Kaptein, J. Looman, H. Molenaar en N. Welman • Bedrijfsethiek voor HBO

Dit boek is ontwikkeld vanuit de intentie recht te doen aan de competenties die samenhangen met de beroepsprofielen van HBO's die opleiden voor functies binnen commerciŽle organisaties. Daarbij kunt u denken aan HEO, HTO, HBO Personeel en Arbeid, Hoger Hotel Onderwijs en Hoger Toerisme Onderwijs. De methode is ook goed bruikbaar binnen opleidingsprogramma's van lerarenopleidingen op het gebied van mens- en maatschappijwetenschappen.

Praktische ethiek

Alexander von Schmid • Praktische ethiek

Welk vak je later ook uitoefent, vroeg of laat zul je te maken krijgen met ethische kwesties en voor moeilijke keuzes komen te staan. Hoe ga je om met deze zogenaamde dilemma's?

Antifragiel

Nassim Nicholas Taleb • Antifragiel
Dingen die baat hebben bij wanorde

Nassim Nicholas Taleb vergaarde internationale faam met zijn bestseller De Zwarte Zwaan, over ingrijpende toevallige gebeurtenissen die ons leven bepalen. In Antifragiel Ė Talebs magnum opus en het sluitstuk van zijn filosofisch oeuvre over onzekerheid, risico en menselijk falen Ė gaat hij een stap verder en koppelt hij zijn intellectuele en filosofische interesses aan zijn praktijkervaring.

Bedrijfsethiek

Renť Ten Bos, Mollie Painter-Morland • Bedrijfsethiek
Filosofische perspectieven

Duurzaamheid, verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid, leiderschap: het zijn belangrijke kwesties voor bedrijven en organisaties. De auteurs schetsen in deze inleiding een vernieuwend perspectief op deze bedrijfsethische vraagstukken.

Omstreden besluiten

Marin Terpstra • Omstreden besluiten
Filosofische aspecten van het besturen

Omstreden besluiten biedt een inleiding in de filosofie van het besturen, waarin vier aspecten van de bestuurlijke werkelijkheid worden belicht: de argumentatieve, de normatieve, de interpretatieve en de politieke.

Spinoza in Bedrijf

Miriam van Reijen • Spinoza in Bedrijf

Dit boek bevat een groot aantal thematisch gerangschikte fragmenten uit het werk van Spinoza, die direct of indirect betrekking hebben op het reilen en zeilen van organisaties en meer in het bijzonder op de taak van leidinggevenden daarin.

Schaamte en verandering

Naud van der Ven • Schaamte en verandering
Denken over organisatieverandering in het licht van de filosofie van Emmanuel Levinas

Veel veranderproblematiek in organisaties is terug te voeren op de factor mens. Vroeger was daarbij het probleem dat de mens louter als als 'een paar handen' werd gezien. Tegenwoordig weten we dat een mens serieus genomen wil worden en dan over het algemeen beter presteert. Maar als je omwille van resultaatverbetering inzet op zinbeleving van de medewerker, neem je hem dan wel serieus? Of wordt hij, weliswaar op een subtiele manier, opnieuw ingelijfd in andermans doelstellingen?

Denkgereedschap 2.0

Paul Wouters • Denkgereedschap 2.0
Een filosofische onderhoudsbeurt

Is er een filosofie waarin het niet gaat om diepzinnige statements en grote beweringen, maar om verheldering van de problemen waar we iedere dag mee kampen? Ja, die is er. Paul Wouters neemt de lezer bij de hand en laat zien dat de filosofie over uiteenlopende Ďdenkgereedschappen' beschikt om vragen te lijf te gaan.


Bestellen
Je kunt de boeken op deze website bestellen en voor € 1,95 extra per zending thuis laten bezorgen.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)