VU Boekhandel
Titel
Titel Titel Titel Titel Titel Titel Titel Titel Titel Titel Titel Titel Titel

Alle | Recent verschenen | Verwacht | Boom | Ambo|Anthos | Bestelling afmaken |


Hans Achterhuis winnaar van de Socrates Wisselbeker 2009

De Socrates Wisselbeker 2009 is gewonnen door Hans Achterhuis, met zijn magnum opus Met alle geweld.
De Socrates Wisselbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar - in dit geval dus 2008 - verscheen. Voor mededinging kwamen alle boeken in aanmerking die aan drie eenvoudige criteria voldoen:

  1. Ze zijn filosofisch of ze gaan over filosofie.
  2. Ze zijn oorspronkelijk in het Nederlands geschreven.
  3. En ze zijn origineel (dus geen vertalingen of herdrukken uit eerdere jaren).

Uit de 70 titels van de filosofieboeken die in aanmerking kwamen voor de prijs, selecteerde de jury eerst 20 titels voor de longlist. Op 5 maart werd vervolgens bekend gemaakt welke vijf boeken op de shortlist van de jury terecht zijn gekomen.

De overige boeken op de shortlist waren

Over wat ik nog wil schrijven

Jean Paul van Bendegem • Over wat ik nog wil schrijven

Het boek der boeken is allen bekend, maar een boek over nog te schrijven, en dus nog niet bestaande boeken, is toch iets anders.
Tien nog te realiseren boekprojecten worden hier gepresenteerd, die allen te maken hebben met de in alle richtingen uitwaaierende interesses van de auteur. Van Sherlock Holmes tot vrijmetselarij, van religie tot pornografie, van wiskunde over literatuur tot stripverhalen, van muziek tot architectuur en niet vergeten sceptisch te zijn.

Het geniale dier

Renť ten Bos • Het geniale dier
Een andere antropologie

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen mens en dier en hoe verhouden zij zich tot elkaar? Deze cruciale vraag, die Aristoteles zichzelf al stelde, is het uitgangspunt van dit boek. Het beschrijft de wereldwijde gevolgen van de menselijke neiging om de natuur een handje te helpen en te perfectioneren.

Het verlangen naar cultuur

Sjaak Koenis • Het verlangen naar cultuur
Nederland en het einde van het geloof in een moderne politiek

In Het verlangen naar cultuur analyseert Sjaak Koenis de omslag in de Nederlandse politiek waarin politiek meer en meer gezien wordt als een expressie van cultuur.

Vreemd lichaam

Jenny Slatman • Vreemd lichaam
Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit

We laten ons gezicht gladstrijken met botox. Als ons hart niet meer functioneert, worden we geopereerd en krijgen we dat van een ander. En als we door een ongeluk een lichaamsdeel moeten missen, dan kan dat vaak makkelijk vervangen worden door een prothese. Onze cultuur staat in het teken van het perfectioneren van het menselijk lichaam door middel van technologisch ingrijpen. Maar wat doet dat met het beeld wat je van jezelf hebt?


Jury

De jury van de Socrateswisselbeker bestaat uit Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Leonie Breebaart (Trouw), Anna Luyten (Knack), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine)

De longlist

De overige boeken op de longlist waren:

Bloeiend puin

Anneke Brassinga • Bloeiend puin
Essays & ander proza

Anneke Brassinga's vierde prozabundel, geschreven in de voor haar zo kenmerkende geconcentreerde stijl, bevat beschouwingen over door haar geliefde schrijvers als Leopold, Ouwens, Diderot, Proust en Casanova, overpeinzingen over liefde en de betekenis van kunst, over utopie, verlies, regen, wind, verdriet en kou en een vijftal essays over lezen en schrijven.

Kikker gaat fietsen!

Maarten van Buuren • Kikker gaat fietsen!
Of over het leed dat leven heet

Het verhaal van een vooraanstaand intellectueel die in een depressie raakte - en daar weer uitkwam

De depressie-epidemie

Trudy Dehue • De depressie-epidemie
Over de plicht het lot in eigen hand te nemen

Trudy Dehue bespreekt de geschiedenis van neerslachtigheid. Is depressie een biologisch bepaalde ziekte die nu pas goed herkend en behandeld wordt? Praten de hulpverlening en de farmaceutische industrie ons psychische stoornissen aan? Of bracht de verzorgingsstaat mentale kleinzerigheid op grote schaal?

De gelukkigste illusies

Ger Groot • De gelukkigste illusies
Over kwaad en verlossing

Mensen zijn redelijke en uitgewogen wezens - als hun gemoed ernaar staat. Op de heftigste ogenblikken van hun leven nemen heel andere beweegredenen de overhand. In De gelukkigste illusies peilt Ger Groot een aantal van die duistere momenten en motieven.

Bouwen op burgers

Herman van Gunsteren • Bouwen op burgers
Cultuur, preventie en de eigenzinnige burger

In Bouwen op burgers onderzoekt Herman van Gunsteren of de nieuwe culturele definitie van burgerschap een bruikbare weg biedt om de veerkracht van de republiek te herstellen. De eigenzinnige burger verdwijnt nu uit zicht, terwijl in diens bijdrage een mogelijke redding voor de staat kan liggen.

Het wereldbeeld van de wetenschap

Philip van Loocke • Het wereldbeeld van de wetenschap

Iedereen voelt zich bij momenten aangetrokken tot de vraag hoe de wereld er op een diep niveau uitziet. De intuÔties die we hierover ontwikkelen, hebben meestal een impliciete maar onvermijdelijke impact op ons levensgevoel.

Wind!

Piet Meeuse • Wind!

Piet Meeuse (schrijver, dichter, vertaler, essayist) schreef met Wind! een leuk en prikkelend boek over alles wat met dit natuurverschijnsel te maken heeft. Gedichten, gedachten, mythologie, alles komt voorbij.

Gevoelige ideeŽn

Carel Peeters • Gevoelige ideeŽn
Over de andere verlichting

Gevoelige ideeŽn is een vurig pleidooi voor wat Carel Peeters 'de andere Verlichting' noemt, de Verlichting waarin kunst, literatuur en emoties net zo belangrijk zijn als de ratio.

Wat een onzin!

Herman de Regt en Hans Dooremalen • Wat een onzin!
Wetenschap en het paranormale

Het zesde zintuig, leven na de dood, homeopathie, Intelligent Design en hekserij zijn in. Veel mensen vinden het blijkbaar moeilijk te leven in een wereld zonder het bovennatuurlijke. Herman de Regt en Hans Dooremalen onderwierpen diverse van deze fenomenen aan een grondig onderzoek en schreven er een aanstekelijk boek over. Hun conclusie is uiteindelijk ondubbelzinnig: wat een onzin!

De gedroomde samenleving

Willem Schinkel • De gedroomde samenleving

In dit boek herneemt Willem Schinkel zijn lucide diagnose van de 'integratie'-problematiek zoals eerder uiteengezet in zijn even omvangrijke als spraakmakende studie Denken in een tijd van sociale hypochondrie.

Over de zin van nut

Peter Venmans • Over de zin van nut
Een filosofisch essay

De moderne mens is gesteld op efficiŽntie. We willen dat problemen worden aangepakt en voelen ons verantwoordelijk voor het goed functioneren van de wereld. Als we geconfronteerd worden met onrecht kunnen we ons moeilijk voorstellen dat we niets zouden doen. Onze cultuur is door en door utilitair en pragmatisch: gericht op nuttigheid en op het oplossen van problemen.
Maar wat vormt nu eigenlijk het probleem van het probleemoplossende denken? Wat is de zin van nut?

De rivier van Herakleitos

Etienne Vermeersch & Johan Braeckman • De rivier van Herakleitos
Een eigenzinnige visie op de wijsbegeerte

Wijsbegeerte, zei Bertrand Russell, is een hardnekkige poging om zo helder en redelijk mogelijk te denken. De rivier van Herakleitos bespreekt de geschiedenis van de westerse wijsbegeerte met Russells omschrijving als rode draad.

Het morele instinct

Jan Verplaetse • Het morele instinct
Over de natuurlijke oorsprong van onze moraal

"Een belangrijk, razend interessant en zeer betrouwbaar boek over een onderwerp dat misschien wel ons belangrijkste menselijke kenmerk is: moraliteit."- uit het voorwoord van Johan Braeckman

Humaniteit

Koo van der Wal • Humaniteit
Uitdagingen en perspectieven voor een eigentijds humanisme

Humaniteit kan als de centrale idee van het humanisme beschouwd worden. Niet dat het op die idee het alleenrecht bezit. Maar het humanisme, het woord zegt het al, heeft wel een speciale relatie tot het humanum, dat wat de mens tot mens stempelt.

In dubio

Rob Wijnberg • In dubio
Vrijheid van meningsuiting als het recht om te twijfelen

Heeft vrijheid van meningsuiting grenzen, en zo ja, waar liggen die dan? Die vraag heeft het openbare discours in Nederland nu al jaren in zijn greep. In dubio is een gewaagde poging die vraag definitief te beantwoorden.


Eerdere winnaarsBestellen
Je kunt de boeken op deze website bestellen en voor € 1,95 extra per zending thuis laten bezorgen.
(N.B.: Deze aanbieding geldt alleen binnen Nederland)